Mina mest privata tankar/reflektioner

20. aug, 2021

Att komma till insikt om sig själv är jobbigt. Det blev ett djävla fiasko. Naturligtvis berodde det på att jag gick ifrån Maud och levde på distans tillsammans med Sirkka. Det innebar naturligtvis att distansen till mina barn och barnbarn blev inte längre naturlig. Blev bara en pengabörs som skickade en slant då och då - samtidig med Maud.

Att Sirkka inte var välkommen på förekommande släktträffar, det märktes tydligt vilket s.a.s. permanentade distansen.  Farfar-rollen tog Conny hand om i Kalmar. Jag blev gubben som barnen (Sofia) tacka för pengarna som Maud förmedlade 2 ggr om året. Sirkka dog plötsligt av en stress-hjärt-infarkt skapad av hennes dotter o måg. Det var något käbbel om pengar och om vem som sagt vad till vem i deras inbördes relationer, där Sirkkas Ex var en part.  Så plötsligt satt jag där. 

Aldrig har något av barnbarnen tagit kontakt med mig om något. Det är kanske naturligt men visst är det tomt numera. För att veta vad som händer och sker skall man nuförtiden kolla varandras Facebook konto. Det mesta man ser där är matbord och och fyllda tallrikar. Resebilder berättar ju att nu är någon där och där. Men att man planerat resan berättas till. I synnerhet lyfts inte någon telefonlur i Kalmar där någon ger en hint om vad som är på gång.

Jag är så förbannat trött på allting - orkar inte ens  bry mig längre. Det är nog bara Tina som håller mig vid liv och i ärlighetens namn är det Maud som ringer ofta. När min bror Seppo dog blev det tyst i telefon. Men Hasse Skogster är en källa som ger mig energi.  

 

20. aug, 2021

Huvudvärken som uppstod efter den 8 jan 2021, har ändrat karaktär något. Den uppträder mera slumpvis och ofta oprovocerad av nysningar eller hostningar. Placringen i vänster hjärnhalva tycks bli slumpvis även den. Kan kännas längre bak i skallen eller i mitten. I denna vecka 33 (senast igår) har jag fätt ett par hostattacker som genererat tydlig och ganska stor smärta under flera timmar. Får se vad min öronläkare hittar nästa vecka. 

För några veckor sedan var jag i Eslöv hus Audionova och kollade hörseln, som denna gång visade en överraskande skillnad i hörsel på ena sidan. Det innebar att man remitterade mig till just ÖNH kliniken i Lund. 

Av någon anledning fick jag att ett brev från en annan läkare på vårdcentralen i Höör - hon skrev att vårdcentralen fått en remiss från ÖNH-klin i Lund. Den remissen var en remiss som dr Whrite tidigare skickat till neurologen, men fått återförvisad för att sändas till distriktläkare i egen vårdcentral. Gun Hedlund är läkarens namn. Och hon skriver m.a.a. remissen skall jag kallas till läkarbesök inom 4 veckor. Brevet är daterad den 9 juli 2021 - ännu är jag inte kallad - idag är det den 20 augusti - 6 veckor senare. 

15. jan, 2021

Vilket djävla skit livet blivit. Orkar snart in längre.

10 feb 21.😥 Ömheten i vä hjärhalva känns mer eller mindre varje dag. En hostning eller nysning innebär att det ömma ökar något i intencitet, det är dock svårt att säga att det är en smärta. Det tog två veckor innan jag kom till röntgen i Hässleholm den 6 feb 2021. Första gången jag åkte (sjuktransport) färdtjänst. Men väl där var det över på 2 minuter. En ökande grad av yrsel är börjar bli besvärande. MIna minnesluckor gör sig allt mera gällande, i synnerhet korttidsminnet. Det är riktigt djävl tråkigt nu. Börjar på allvar fundera på hur hur jag skall avkorta resterande tid.

23. mar, 2019

Det här är bara några minnesanteckningar efter en verbal konflikt med en självutnämnd ”visuell berättare” i Facebook-gruppen Finska krigsbarn. Problemet med honom var/år att han använder gruppen för att där i små illustrerade inlägg berätta om sitt liv. Många gånger är det bra inlägg men när han berättar om att han träffat en lumparkompis - och det kan han ju göra - men dom ett inslag i krigsbarnbloggen är det faktiskt fullkomligt ointressant. Därför raljerade jag med inlägget genom ett slags upprop att det var dags för alla män skriva ner en del lumparminnen. Alpo formligen exploderade och en trist ordväxling inleddes. Varav ett par citat finns här.

Min lilla analys av den verbala debatten:


Jo, Alpo du har en god berättarteknik, det bekräftar jag igen.  Säkert skulle man kunnat säga att några inlägg var riktiga pärlor, men nu kan jag inte peka ut vilka, eftersom du raderat allt. Men det var väl inte enbart för mig du ursprungligen gjorde dina inlägg och visade bilder. Det var dock inte jag som drabbades, det var i första hand alla de som gillat dem och andra hand de som intresserat läst utan att gilla-markera.

Alpo Murberger Tack Tapani, att du har stängt av kommentarfunktionen i ditt nästa inslag :O Det bevisar ju bara att du alltid vill ha sista ordet i diskussionen. Beklagligt och fegt men... du får gärna ha sista ordet, för jag bryr mig inte det minsta. Jag vill inte kasta pärlor åt svin! Allt detta bevisar ju bara ditt bottenlösa och oförklarliga hat gentemot min person. Varför? Jag har inte gjort något ont mot dig som person.

Jag stängde av kommentarsfunktionen i mitt inslag, Ja. Det gjorde jag för att vi inte skulle ha en inflammerad öppen debatt. Men du hade ju inga problem med att fortsätta diskussionen på annan plats. Jag behöver ingalunda sista ordet. Det har du fått. Egentligen bryr du dig inte det minsta. Så vad menar du då att du inte kastar pärlor för svin? Det bör förklaras. Är det jag som är ett svin ,,,eller? Du kan ju inte svara annat än Ja på den frågan.

Efter två korta medlemskommentarer kommer den här fortsättningen:

Alpo Murberger Sorry. Jag vill inte söndra den här gruppen på något sätt, för här finns mycket bra, sevärt och gammal kunskap och historia. Jag är en fredsälskande person men, när man blir kritiserad, påhoppad och hånad ideligen, bör jag få försvara min heder. Är man öppen för debatt, bör man se VEM som hånar och pikar vem? Som inslaget med "bastandet" till exempel. Helt klart riktat mot MIG som person. Ytterst barnsligt och omoget

Det är första gången i mitt 81 åriga liv jag kallats för svin. Där träffade du rätt för det gjorde verkligen ont. Det är nerskrivet av en fredsälskande person som vill försvara sin heder. Det vore anständigt och på sin plats att du visar var och när du blivit kritiserad, påhoppad och hånad dessutom ideligen. Ja vem är det som hånar och pikar - det är uppenbarligen jag.  Det där med bastandet har funnits som ett inlägg för länge sedan. Men jag har tagit bort det eftersom länken inte längre fungerade. Naturligtvis är det inget hån mot någon. Man kan ju tom tänka att någon av bastubadarna är son eller barnbarn till ett krigsbarn.

Ditt sätt att försvara sin heder kan sammanfattas med dessa utdrag ur dina kommentarer:

- är ytterst barnslig och omogen

- är kritiserande, påhoppade och hånande ideligen

- som hånar och pikar

- vill alltid ha sista ordet

- är beklaglig och feg

- är ett svin

- hyser ett bottenlöst och oförklarligt hat.

Var någonstans och med vilka ord har jag tillvitat dig något liknande.

Du skriver i inledning på ditt långa inlägg bl.a. att detta är ett finare sätt att säga till mig: ”Jag gillar inte dina många värdelösa inlägg och bilder.” Inte någonstans kan du visa var jag skrivet detta. Men om du är korrekt skall du visa helt oredigerat det inlägg jag gjort. Läs här din egen text: Tapani skrev ett inlägg (som jag tog bort men har sparat det på hårddisken).

Visa inlägget som du sparat på din hårddisk. Hade du inte rensat så hade inlägget funnits kvar och jag själv kunde ha visat det.


22 mars 2019

Återkommer Alpo efter några veckors total bortvaro: Det gör han med en bild av en halslapp med ett par kommentarer; bl.a. att Cirka 15 000 blev adopterade av sina fosterföräldrar.

 Det finns inte något som helst belägg för det påståendet. Pertti Kavén kom i sin avhandling fram till att det var inte mer än ca 7000 barn som blev kvar. I Hjälpkommitténs handlingar finns inte heller angivet att 15 000 barn blev kvar efter kriget. Men man anger med viss försiktighet ca 10 000.  För flertalet av dessa träffades det fosterbarns-överenskommelser mellan föräldrarna och fosterföräldrarna. Den avbildade halslappen har han inte kommenterat. Men den visas till kommentaren att 70 000 barn kom till Sverige. Den oinvigde förleds att tro att det var den barnen hade på resan till Sverige, vilket är fel.

Men om jag skulle tillrättalägga Alpos påståenden blir det garanterat bråk igen.

Jag har beslutat att inte längre ansvara för Facebookgruppen. Utan i stället lägga tid på min tidning TERVE Direkt och denna hemsida.

12. mar, 2018

IN MEMORIAN

Sirkka, jag vet inte vart du gick
- hoppas bara att stilla ro du fick.
Ditt sista levnadsår blev du rånad
 - på din lilla familj - helt utplånad.
Förflugna ord borde inte ha sagts
- andra inte på vågskål lagts.
All skuld blev din - ett ok du tvingades bära
- ty helt utan skuld var ju dina nära, "kära".
Din förtvivlan blev så smärtsam
- utan familjens kärlek, alldeles ensam.
För varje månad blev plågan värre
- glimtar av ljus, av hopp allt färre.
Mina ord räckte inte till i din kamp - den sista
-  sveket, sorgen fick ditt hjärta att brista.
Ensam i livets sista minut
- kom den smärtsamma döden till slut.

TAPANI