Analyser o reflektioner

20. mar, 2020
Nobelpriserna.
Nobelstiftelsen med sin enorma kassa kan inhibera Nobelprisutdelning i år och istället donera pengarna till Svenska statens förfogande.
Den då inställda Nobelfesten innebär att ett stort belopp också kan ställas till förfogande.
Sannolik är inte Coronapandemin slut detta året, och det skulle vara stötande om den pengakarusell Nobelprisutdelnngen dito-festen innebär med alla sina bikostnader, sätts i verket.
 
Innan årert är slut kommen tiotusentals personer ha förlorat sina jobb, små företag har gått i konkurs.Stora företag fått långvariga likviditetsproblem, produktionsbortfall mm. Åtskilliga sjuka har inte fått erfoderlig vård pga hårda prioriteringar, mm. 
Därtill har kommer att många anstälda i vården av sjuka, barn och gamla har självuppoffrande ställt sig sig till förfogande långt ut över vad som kunnat förväntas. 
I det perspektivet är det fullkomiigt orimligt att frikostigt dela ut miljonbelopp till forskare och festa för ytterligare miljoner. En paus i den Nobelska pengarouletten gör knappast någon skada alls. 
20. jan, 2020

Ledardarsidorna.se är en sida för kritisk bevakning av det svenska samhället. Förutom redaktören själv Johan Westerholm, medverkar bl.a. journalisten Chris Forsne med sakliga artiklar som belyser skevheter i det svenska politiska livet. Den här länkade ledarartikeln är en kraftig vidräkning med hur 2019 och 2020 års regering nästan totalt tappat greppet om tillståndet i landet.

https://ledarsidorna.se/2020/01/land-du-forlorade/

Du som läst - vidarebefordra artikeln till vänner, bekanta och gärna lokala politiker.

23. sep, 2019

https://www.svt.se/kultur/intimitets-koordinator?cmpid=del%3Afb%3A20190922%3Aintimitets-koordinator%3Anyh%3Alp&fbclid=IwAR2tgiorZ0_GxURk_e3_A0EO4cBNWA07n5a_yWRjiCRVnYQNDIk9SKT2-5Y

Man tror ju inte det är sant. Intimitets-koordinator?

Nu skall hångel, kyssar och sexscener intimkollas på Riksteaterns föreställningar. Skådespelarna förväntas att så långt som möjligt leva sig in i sina roller - glädje, sorg, oro, förtvivlan, ilska, besvikelse, ja allt skall de leva sig in i, men när det kommer till intima scener skall de först kollas av en koordinator. Plötsligt skall skådespelarna fungera som robotar. Tafsa inte för närgånget för det kan ju uppstå äkta känsla och t.o.m. fysiska reaktioner, vilket det sannolikt gör då och då.

Man kan ju också tänka sig att det kan vara svårt nog med inlevelsen i de intima scenerna när de sker kväll efter kväll på en scen inför publik och regissör och teaterpersonal i kulisserna. Det är ju också svårt att föreställa sig mera avtändande än en intimitets-koordinator finns nog inte. 

För att undvika sådana närmanden vore det enklare och tryggare att helt stryka scenerna ur manuset.

 

 

5. sep, 2019

Det är svårt att ta ställning till allt som skedde under den minut det mesta skedde. Men en sak som jag definitivt inte kommer ifrån som en ofrånkomlig grundorsak till olyckliga dödsskjutningen. Varför köper föräldrar leksaksvapen som t.o.m. på ganska nära håll kan förväxlas med riktiga. Lekt krig har jag gjort som barn, men vapnen har varit egentillverkade träsvärd eller träbössor. Närmast vi kom skjutvapen var nog slangbella. Inte särdeles långskjutande eller pricksäkert vapen. 

Det är en oerhört tråkig historia som inte bort ske. Men det skedde p.g.a. att Eric hade ett vapen som klart kunde tolkas vara ett riktigt vapen.  

 

12. jul, 2019

Parisa Amiris insats i Morgonstudion den 10 juli, om en häktad rappare, är det värsta jag hört någonsin vad en gäst kunnat häva ur sig. Hon är en katastrof för public service. Inte nog med att hon refererar till  amerikanska "fake news" om förhållandena i häktet. Hon skapar egna med kommentaren om smutsig kranvatten: "... man har ju hört om folk som suttit häktade och det har inte varit ...Rocky äter bara äpplen som protest. Så fortsätter det med rykten och påståenden om - att man behandlas illa här i Sverige, - (Hip-hop-) tungviktare anser att detta är inte OK, - det är orättvist, - Sverige är bakåtsträvare, - det är kränkande, - godtyckligt. I förbifarten klämmer hon ur sig " ... en slags diplomatisk kris ..."  Och all Parisas ryktesspridning och skvaller kompletteras med påståenden om rasism, som bekräftas med ett inslag om en rappare som sitter i en polisbil och förklarar sin oskuld.  

Släpp aldrig mer fram Parisa Amiri i direktsändning !

En timma och åtta minuter (1:08)  in i programmet kommer inslaget:  https://www.svtplay.se/video/20313130/morgonstudion/morgonstudion-10-jul-06-00?start=auto&tab=2019